Czekolada. Gorzka, mleczna, biała. Bez trudu potrafimy wymienić swoją ulubioną czekoladę, gorący czekoladowy napój czy ciasto z dodatkiem kakao. Jednak ile tak naprawdę wiemy o ulubionej słodkości? Skąd podchodzi i jakie ciekawe historie wiążą się z produkcją czekolady na całym świecie, począwszy od czasów przed naszą erą?

Ciekawostki z historii czekolady

Choć czekoladę możemy kojarzyć głównie z cywilizacją Majów i Azteków, 400 lat p.n.e. pierwsze kakaowce w Ameryce Środkowej uprawiał lud Olmeków. Oni przekazali tradycję Majom i Aztekom. Wówczas czekolada była spożywana głównie w postaci płynnej z dodatkiem ostrych przypraw, ale ziarna kakaowca wykorzystywano również jako środek płatniczy, tak więc stanowiły dowód bogactwa. Ponoć kiedy Europejczycy po raz pierwszy zobaczyli czekoladę na statku Majów, cały transport wyrzucili za burtę, nie wiedząc, dlaczego Majowie tak gwałtownie chcą chronić transportowane ziarna.

Pierwsza tabliczka czekolady w Europie powstała w poł. XIX w., wcześniej otwierano pijalnie kawy i czekolady. Jeszcze w XVI w. w Europie ostry smak doprawionej czekolady utożsamiano z czymś diabolicznym, dlatego społeczeństwo nie było pewne, czy może sobie pozwolić na picie czekolady. Sytuacja zaczęła się zmieniać, kiedy czekoladowe napoje zaczęto osładzać cukrem i miodem. Kawiarnie wkrótce stały się miejscami posiedzeń wyższych sfer społecznych, ale też średnich klas, w nich również powstawały zarzewia rewolucji obyczajowych i literackich, dzięki czemu możemy powiedzieć, że picie czekolady przyczyniło się pośrednio do wielu zmian.

Czy istnieje czekologia?

Tak – badaniem wpływu czekolady na ludzki organizm zajmuje się nowozelandzki psychoterapeuta Murray Langham, który jest autorem książki „Czekoladowa terapia”. W swojej publikacji odkrywa przed czytelnikami związek między ludzkimi charakterami a wyborem czekolady. Według Langhama miłośnicy czekolady mlecznej mają skłonności do bycia romantykami. Jeżeli nie pogardzisz żadnym rodzajem czekolady – jesteś osobą elastyczną i towarzyską.

Dni Czekolady

Corocznie w ojczyźnie czekolady, Meksyku, urządzane są czekoladowe targi, podczas których można poznać inne zastosowania czekolady oprócz picia i jedzenia. Modelki pokazują czekoladowe ubrania, odwiedzający targi mogą zakupić czekoladowe maski naturalnej wielkości – z czekolady gorzkiej lub białej. My natomiast 12 kwietnia możemy obchodzić Światowy Dzień Czekolady – od każdego smakosza zależy, jak postanowi go uczcić. Byleby nie przesadzić z kaloriami – słodkości też potrafią uzależnić!

Minolta DSC

Categories: Ciekawostki

11 komentarzy so far.

  1. Gaweł napisał(a):

    Zazwyczaj nie piszę komentarzy, jednak ten napis jest Naprawdę dobry.

  2. Naum napisał(a):

    Raczej się z tym w pełni zgadzam, chociaż nie do końca

  3. Kilian napisał(a):

    Lecz w sumie jednak to nie dla mnie…

  4. Izabella napisał(a):

    W niedziele także o tym słyszałem, to zdoła być zajmujące.

  5. Boguchwała napisał(a):

    Całkiem atrakcyjny tekst

  6. Lena napisał(a):

    Fajowy artykuł, lecz odczytywałem ciekawsze.

  7. Budzisława napisał(a):

    Pociągające, oczekuję na więcej.

  8. Rafał napisał(a):

    Kultowy art, lecz czytałem ciekawsze.

  9. Joachim napisał(a):

    Atrakcyjna strona, pozdrawiam!

  10. Przemysław napisał(a):

    Przeważnie nie piszę komentarzy, jednak ten tekst jest nadzwyczaj fascynujący.

  11. Kondrat napisał(a):

    Ale w sumie to, o co chodzi

Leave a Reply


Szampon do włosów...

Włosy zniszczone charakteryzują się brakiem połysku, naruszoną strukturą ...

Sieć komputerowa

Sieć komputerowa (ang. network)jest to grupa komputerów połączonych ...

Jakość używanych opon

Wielu z nas posiada w samochodzie kupione używane ...

Moda na jesień...

Za oknami jesień, a to jak zawsze oznacza ...

Jak się ubierać?

To bardzo trudne zadanie, co widać na ulicach. ...